Nyheder
Publikationer
Sociale Medier
Presse
Det første halve år som chef for Hjemmeværnet er gået, og generalmajor Gunner Arpe Nielsen arbejder målrettet på at styrke fundamentet for Danmarks frivillige styrke. Med afsæt i nysgerrighed er målet klart: Et mere robust Hjemmeværn, der står klar til at møde fremtidens udfordringer i en usikker verden.
Generalmajor Gunner Arpe Nielsen blev chef for Hjemmeværnet i starten af året. Foto: Jonas Vandall.
Den 1. januar 2025 overtog generalmajor Gunner Arpe Nielsen posten som chef for Hjemmeværnet. Han afløste generalmajor Jens H. Garly, der efter syv år på posten gik på pension.
Generalmajor Gunner Arpe Nielsen bragte en omfattende erfaring fra Forsvarsministeriets område, senest som vicechef i Udviklings- og Planlægningsstaben i Forsvarskommandoen og tidligere som chef for Hærkommandoen. Desuden havde han også sin faste gang i Hjemmeværnskommandoen, hvor han i to år var stabschef.
Generalmajoren er derfor en garvet militærchef med stor forståelse for Hjemmeværnets unikke rolle i samfundet. Og så er han en leder, der lægger vægt på at inddrage sine medarbejdere i arbejdet under klare rammer.
„Jeg har en indgroet og naturlig tillid til mine medarbejdere og stoler på, at de kan løse deres opgaver. Micro-management er til gengæld ikke min ledelsesstil,“ siger Gunner Arpe Nielsen.
Gunner Arpe Nielsen er glad for igen at kunne slå sine folder i Hjemmeværnet, for han i høj grad nyder at være ude blandt de frivillige soldater og være tæt på de operative opgaver.
“Det var derfor, jeg blev soldat,“ siger han med et smil.
Naturligvis mærker han også det øgede fokus og pres, der for øjeblikket hviler på hele forsvaret for at få en større og mere effektiv kampkraft i Danmark. Og i det hele taget at få gjort forsvaret, herunder Hjemmeværnet, mere robust og skabe de nødvendige rammer for at styrke fundamentet.
Med fundamentet mener han det helt konkret.
”Det handler blandt andet om ordentlige bygninger, som flere steder er nedslidte, og at vores frivillige soldater har det nødvendige udstyr og materiel til at løse deres opgaver.”
Gunner Arpe Nielsen er glad for at være tilbage i Hjemmeværnet. Foto: Jonas Vandall.
Med den udvikling, som Forsvaret står over for, vil Gunner Arpe Nielsen sammen med sine medarbejdere også sætte fokus på udviklingspotentialer for Hjemmeværnet.
Gunner Arpe Nielsen peger på, at Hjemmeværnet kan få en mere markant rolle i at sikre modstandsdygtighed i samfundet.
„Hvis for eksempel strømmen forsvinder i 24 timer, så skal der være nogle, der kan træde til og hjælpe i et kriseberedskab. Her kan Hjemmeværnet supplere med de kapaciteter og kompetencer, vi har til rådighed. Vi har i forvejen erfaringer fra forskellige indsættelser, for eksempel ved voldsomme oversvømmelser,“ siger Gunner Arpe Nielsen.
Mere overordnet forventer han, at Hjemmeværnet i nogle situationer skal være mere „omstillingsparat og kunne reagere hurtigere i et beredskab“.
For en ting er sikkert: Også i fremtiden bliver der brug for Hjemmeværnets frivillige soldater til at løse militære bevogtnings- og overvågningsopgaver samt andre vigtige opgaver for det danske samfund.
„Hjemmeværnet er en særdeles kompetent, robust og efterspurgt operativ kapacitet i forsvarets værktøjskasse, og den stigning i militære opgaver, som Hjemmeværnet har oplevet de seneste år, vil også fortsætte fremover. Men vi skal også være klar til at gribe nye opgaver – og dermed bidrage til at sikre danskernes sikkerhed og tryghed,“ fastslår Gunner Arpe Nielsen.