Journalister kigger på Hjemmeværnets jubilæumsparade i april 2024.

 

Hjemmeværnet er en frivillig militær organisation med ca. 43.000 frivillige soldater. Hjemmeværnet styrker Forsvarets, Politiets og en række andre myndigheders opgaveløsning, når der er behov for støtte. Hjemmeværnets frivillige soldater leverer ca. 2 mio. frivillige timer hvert år blandt andet til løsning af opgaver og uddannelse.

 

Hjemmeværnet består af tre værn – Hærhjemmeværnet, Flyverhjemmeværnet og Marinehjemmeværnet – som løser en lang række opgaver til lands, til vands og i luften.

 

Vores frivillige soldater styrker det danske forsvar i en række militære opgaver. Særligt værtsnationsstøtte, hvor NATO-styrker eller materiel fragtes gennem Danmark, er en kerneopgave for Hjemmeværnet.

 

Hjemmeværnet løser desuden opgaver som bevogtning, farvandsovervågning, afspærring, søredning, observationer fra luften og støtte til eftersøgninger af forsvundne personer. Derudover deltager Hjemmeværnet også i internationale missioner, bl.a. i Kosovo.

 

Pressefotos

Her kan du hente en række af Hjemmeværnets officielle fotos.

 

Kreditér Hjemmeværnet såfremt fotografens navn ikke fremgår.

Hjemmeværnets to øverste chefer står side om side.

Hjemmeværnets ledelse. 

Hjemmeværnets to øverste chefer står side om side.

Hjemmeværnssoldater på øvelse.

 

FAQ

Hjemmeværnet er en del af det samlede danske forsvar og Totalforsvarsstyrken. Det betyder, at vi er en ekstra frivillig styrke til Forsvaret i tilfælde af krise eller krig. Hjemmeværnet støtter i fredstid Forsvaret og samfundet med en række forskellige opgaver.

 

I takt med at den globale sikkerhedssituation udvikler sig, vokser behovet for et styrket hjemmeværn med mange frivillige soldater. Det sender et stærkt signal om Danmarks modstandsvilje, samtidig med at vi sikrer kapaciteten til at løse vores operative opgaver og dermed styrker det samlede danske forsvar.

Hjemmeværnet løser flere vigtige militære opgaver for eksempel værtsnationsstøtte (Host Nation Support), hvor vores soldater bevogter havne og havnebassiner, når allierede styrker eller materiel skal fragtes gennem Danmark.

 

Hjemmeværnet løser også opgaver for Politiet, beredskabet og andre myndigheder, blandt andet støtte til eftersøgninger, afspærring, trafikregulering og beredskabsstøtte ved naturkatastrofer. Hjemmeværnet løser også opgaver uden for landets grænser, for eksempel ved bevogtning af en NATO-lejr i Kosovo og støtte til overvågning af EU’s ydre grænser.

Hjemmeværnet har i alt ca. 43.000 frivillige soldater - heraf er ca. 13.000 i den aktive styrke og 30.000 i reserven.

Hjemmeværnet har med udgangen af august 2024 fået 946 nye medlemmer.

Den nuværende sikkerhedspolitiske situation og invasionen af Ukraine har medført en øget anerkendelse af Hjemmeværnets opgaveløsning. Det har samtidig medført en stigende interesse for at blive frivillig i Hjemmeværnet.

 

Vi så især en stigning i interessen for at blive medlem af Hjemmeværnet lige efter Ruslands invasion af Ukraine i 2022. Selv om interessen for Hjemmeværnet ikke er lige så stor nu som i 2022, mærker vi fortsat en øget interesse.

Hjemmeværnet koster hver dansker ca. 100 kr. om året.

Pengene til Hjemmeværnet bliver fordelt gennem Finansloven.

Hjemmeværnet er en militær organisation og en del af det samlede danske forsvar. Derfor har vi ligesom det øvrige forsvar våben, som vi er uddannet i at bruge. Hjemmeværnet indsættes med våben, når vi løser opgaver for Forsvaret, for eksempel når der afspærres et midlertidigt militært område på danske havne, hvor allierede nationers styrker eller materiel skal opbevares og fragtes igennem Danmark.

Vi er sat i verden for at løse militære opgaver. Men når vi har kapaciteten til det, giver det mening, at vi laver søredning eller løser andre opgaver, som samfundet har behov for. På den måde skal samfundet ikke bruge ekstra penge på at opstille for eksempel en søredningskapacitet.

Hjemmeværnet er Danmarks frivillige styrke og en vigtig del af det samlede danske forsvar.

 

Vi styrker Forsvaret med løsningen af en række forskellige opgaver som farvandsovervågning, bevogtning af civil og militær infrastruktur og værtsnationsstøtte (Host Nation Support). Hjemmeværnet kan også støtte samfundet og beredskabet i større kriser eller katastrofer.

 

Vores militære organisering gør det muligt for os at stille op med kort varsel og løse en række vidt forskellige opgaver. Det skete blandt andet under covid-19, og det sker i forbindelse med for eksempel stormflod og sneberedskab. Host Nation Support-opgaverne vil sandsynligvis fylde mere de kommende år, så vi styrker vores evne til at flytte NATO-materiel og -styrker mellem NATO-landene.

Hjemmeværnet er en vigtig del af det samlede danske forsvar og spiller derfor en klar rolle i Danmarks bidrag til NATO. Det sender et klart signal om den danske forsvarsvilje.

 

Vi løser allerede militære opgaver for NATO i dag – både inden og uden for Danmarks grænser, blandt andet værtsnationstøtte (Host Nation Support) og bevogtning af en NATO-lejr i Kosovo. Vi ser allerede nu, hvordan Hjemmeværnet støtter NATO i forbindelse med internationale missioner – denne støtte kan i fremtiden udvikle sig, i takt med at der bliver behov for NATO’s soldater andre steder på kloden.

 

Kontakt

Du kan kontakte Hjemmeværnets pressevagt døgnet rundt

+45 24 84 25 04 

 

Alternativt kan du skrive på

HJK-KTP-PRESSE@mil.dk

Sidst opdateret 28. august, 2024 - Kl. 10.35