Nyheder
Publikationer
Sociale Medier
Presse
Hjemmeværnet har siden 2006 bidraget til løsningen af Forsvarets internationale opgaver. Opgaverne spænder bredt, men fælles for dem er, at vi støtter Forsvaret med relevante kompetencer, når de bliver efterspurgt.
Soldater fra Hjemmeværnet overtog i 2023 Forsvarets bevogtningsopgaver i Kosovo. Foto: Forsvaret
Kosovo: Aktuelt bidrager hjemmeværnssoldater til at bevogte NATO-basen Novo Selo i Kosovo. Opgaven forventes at vare til 2025.
Italien: Flyverhjemmeværnet udsendte i 2023 et fly og frivillige soldater til Italien, hvor de igennem to måneder støttede Frontex ved at overvåge EUs ydre grænse- og kystbevogtning i jagten på smuglere og anden grænseoverskridende kriminalitet.
England: Hjemmeværnet har siden 2023 udsendt instruktører til England, der har hjulpet med at undervise ukrainske soldater.
Grækenland: Frivillige soldater og et fly fra Flyverhjemmeværnet var udsendt til Grækenland, hvor de bidrog til at begrænse grænseoverskridende kriminalitet.
Italien: Flyverhjemmeværnet brugte 100 timer i luften over italienske himmelstrøg på jagt efter smuglere og anden grænseoverskridende kriminalitet blev det til, da Flyverhjemmeværnets fly og frivillige soldater for 3. år i træk støttede EU's grænse og kystvagt, Frontex. Denne gang foregik missionen fra den italienske ø Sardinien.
EU: Hjemmeværnet bidrog for andet år i træk til at løse en opgave for EU's grænse- og kystvagtsagentur - FRONTEX. Flyverhjemmeværnet stillede med et Defenderfly og i alt ni mand - otte frivillige fra Flyverhjemmeværnseskadrille 270 og en forbindelsesofficer - der i august og september 2020 var med til overvågning af migrationspresset og begrænse den grænseoverskridende kriminalitet ud for Spaniens sydkyst.
Ukraine: Hjemmeværnet bidrog med fem frivillige instruktører og en fastansat officer til den engelskledede mission i Ukraine OP ORBITAL. Danmark støttede missionen med mobile træningsteams (MTT) gennem freds- og stabiliseringsprogrammet for Ukraine. Instruktørerne stod for undervisning af ca. 800 ukrainske soldater i grundlæggende militære færdigheder, primært i rollen som mentor og instruktør.
Mali: Hjemmeværnet har i 2019 og 2020 haft udsendt instruktører fra Særlig Støtte- og Rekognosceringskompagni (SSR), som sammen med instruktører fra Frømandskorpset og tolke fra Forsvarsakademiet har uddannet den maliske nationalgarde i en række militære færdigheder. Instruktørbidragene udsendes løbende i to-tre uger ca. fire gange årligt og forventes at fortsætte også efter 2020.
EU: Flyverhjemmeværnet blev udsendt til Europas ydre grænse for at hjælpe med at overvåge grænseoverskridende kriminalitet og migranter.
Irak: Hjemmeværnet bidrog i perioden 2018-2020 med to Subject Matter Experts inden for logistik og Human Ressource Management (HRM) til NATOs kapacitetsopbygningsindsats i Irak. Først i rammen af NATO Training and Capacity Building Iraq (NTCB-I) og sidenhen i NATO Mission Iraq (NMI). Rådgiverne har kontinuerligt aflagt besøg i Bagdad i ca. 10-14 dage en gang i kvartalet og har rådgivet hjemmefra i de mellemliggende perioder, samtidig med at de har kunnet passe et civilt arbejde.
Kenya: Hjemmeværnet udsendte i 2017 – 18 instruktører til Kenya og Uganda for - sammen med instruktører fra Storbritannien - at uddanne kenyanske og ugandiske soldater, som skulle indsættes i AMISOM missionen i Somalia. Instruktørerne blev udsendt i typisk to-tre uger og stod for uddannelse i en bred række militære fagligheder.
Mali: Hjemmeværnets bevogtningssektion er udsendt til i tre måneder med henblik på at bevogte Camp Bifrost uden for hovedstaden Bamako. Camp Bifrost er en del af et UN-lejrkompleks bestående af flere lejre med soldater fra mange forskellige nationer. I Camp Bifrost bor det danske C-130J detachement – altså de piloter og personel, der skal til for at holde den danske flyver flyvende i et fremmed område. Detachementet er på 61 m/k. Bevogtningssektionen (BEVSEK) består af 12 soldater – 1 seniorsergent, 1 sergent og 10 flyverkonstabler.
Østafrika: Stillingen indgår i British Peace Support Team (Eastern Africa) (BPST (EA)), hvor opgaven er at være rådgiver på CIMIC-området. Det omfatter blandt andet deltagelse i og afholdelse af CIMIC-kurser i hele Østafrika, som dækker landene Kenya, Uganda, Rwanda, Burundi, Sudan, Sydsudan, Somalia, Etiopien, Djibouti, Tanzania samt østaterne Comorerne og Seychellerne.
Irak: Instruktørerne fra Hjemmeværnet indgår i Hærens kapacitetsopbygningsbidrag og træner irakiske soldater. Teamet på fire instruktøer fra Hjemmeværnet følger resten af holdet og er således af sted i et halvt år.
Georgien: Hjemmeværnet havde siden sommeren 2015 haft til opgave at bemande stillingen som stabschef for Joint Training and Evaluation Centre (JTEC), som var en nyetableret træningskapacitet i Georgien. JTEC skulle støtte uddannelse, øvelser og certificering af enheder op til bataljonsniveau og blev etableret som en del af den såkaldte NATO-Georgien-pakke.
Kuwait: Tre medlemmer af Flyverhjemmeværnet bidrog i 2015 med bevogtning af det danske F16-bidrag i Kuwait som led indsatsen mod ISIL.
Afghanistan: Fra februar 2015 stillede Hjemmeværnet med rådgivere inden for økonomi og jura til en NATO-opgave i Kabul, hvor de støtter den afghanske centraladministration. De udsendte varr valgt på grund af deres civile baggrund suppleret med de nødvendige militære kompetencer.
Afghanistan: Hjemmeværnet bidrog til et amerikansk ledet landbrugshold, et såkaldt Agribusiness Development Team (ADT). Missionen for de danske frivillige soldater byggede på vejledning, uddannelse og støtte til genopbygningsarbejdet af det afghanske landbrug.
Libyen: Kapacitetsopbygning
Afrika: Frivillige instruktører fra Marinehjemmeværnet har fra 2012 til 2014 støttet løsningen af Søværnets opgaver ved at undervise afrikanske officerer i søredning. Emnet var SAR (Search And Rescue)
Kosovo: Hjemmeværnet stillede i perioden februar 2011 til juni 2013 bevogtningsdelinger til KFOR. Opgaven lød på bevogtning af den franske lejr Maréchal de Tassigny. Lejren omtales også ofte som Novo Selo, der er navnet på byen. Novo Selo ligger mellem Mitrovica og Pristina.
Afghanistan: Fra 2008 til 2011 støttede Hjemmeværnet Forsvaret med bevogtningsdelinger i Helmandprovinsen i Afghanistan.
Irak: Otte mand fra Hjemmeværnets Særlige Støtte- og Rekognosceringskompagni (SSR) blev i 2006 uddannet og udsendt som Protection Team i Irak.