Nyheder
Publikationer
Sociale Medier
Presse
I sidste uge øvede soldater fra Arktisk Basisuddannelse kamp til stilling, hvor frivillige soldater fra Hjemmeværnskompagni Cimbrer deltog som ”fjende” i Hvorup øvelsesterræn ved Aalborg kaserne.
Arktisk soldat på øvelse i Hvorup øvelsesterræn ved Aalborg kaserne. Foto: Hjemmeværnet
Lyden af skudsalver og kommandoråb overdøver pludseligt fuglesangen og lyden af sommerregnens dryppen på de stadig lysegrønne bøgeblade. Kommandoforplantningen skifter fra dansk til grønlandsk og tilbage igen; men der er styr på, hvad der skal ske.
I sidste uge øvede soldater fra Arktisk Basisuddannelse kamp fra stilling i Hvorup øvelsesterræn ved Aalborg Kaserne. Soldaternes uddannelse er i disse uger flyttet fra det normale uddannelsesområde Kangerlussuaq i Grønland, så der kan gennemføres bl.a. kamp fra stilling.
”Vores soldater skal have mulighed for at søge videre på militær uddannelse i Danmark, derfor er vi nødt til at gennemføre dele af uddannelsen i dansk terræn som fx her i skoven,” forklarer premierløjtnant Rikke, der er næstkommanderende ved Arktisk Basisuddannelse.
”Fjenden”, der forstyrrer roen i øvelsesterrænet, er frivillige soldater fra Hjemmeværnskompagni Cimbrer. De bruger en aften på at støtte uddannelsen af de grønlandske soldater.
”Vi er glade for, at hjemmeværnssoldaterne vil bruge deres fritid på at støtte uddannelsen af vores soldater” fortæller oversergent Emil, der følges med ”den danske fjende” for at sikre, at soldaterne fra Arktisk Basisuddannelse får den rette modstand.
Inden angrebet på kampstilling samlede delingsfører Hawk soldaterne omkring terrænbordet og gav hans befaling til soldaterne.
”1 og 3 går i stilling i kanten af bevoksningen mhp. at støtte 2 i deres fremrykning” befaler Hawk, mens der peges og placeres magasiner på terrænbordet, hvor han vil have grupperne placeret.
Selv om det er de grønlandske soldater, der er de primære øvelsesdeltagere, så skal muligheden for uddannelse ikke gå til spilde for hjemmeværnssoldaterne.
”Det giver mig mulighed for at øve og rutinere mig selv og delingen i nogle af de standarder, vi tidligere har uddannet og øvet os i,” fortæller Hawk og fortsætter ”Det er med at udnytte muligheder som denne, hvor vi også står over for en større styrke end, hvis vi øvede hjemme i kompagniet.”
Inden næste øvelse går i gang, får soldaterne fra Arktisk Basisuddannelse sig lidt feltrationer. Foto: Hjemmeværnet.
Bag kampstillingen er 3. gruppe ved at indtage aftensmaden. Imellem teltflagerne sidder Birthe, Kaspersen, Platou og Jørgensen med deres feltrationer. De genopbygger kampkraften efter dage i felten med gravning af kampstilling og øvelse i at kæmpe fra stillingen.
”Det har været nogle varme og hårde dage,” fortæller Jørgensen om de foregående dages fysiske strabadser i den danske sommervarme.
”Det er også fordi, varmen her i Danmark er en fugtig varme,” stemmer Platou i og fortsætter ”Luften er mere tør i Grønland, så man sveder ikke på samme måde.”
”Og de mange myg, vi er vant til i Grønland, slipper vi for her,” indskyder Jørgensen med et stort smil.
Jo, soldaterne fra 3. gruppe er glade for turen til Danmark og oplevelsen med et andet terræn, end de er vant til.
Snakken går videre om oplevelserne under Arktisk Basisuddannelse, som de fire unge finder interessante og spændende, men til tider også hårde.
”Det er en sjov tid, vi har; men også hård uddannelse,” fortæller Platou, men det har ikke skræmt hende fra soldaterlivet.
”Jeg vil måske fortsætte efter vores basisuddannelse. Måske i søværnet,” reflekterer Platou, mens de sidste mundfulde af aftensmaden indtages.
Om lidt venter et par timers hvile inden, der igen skal kæmpes fra de gravede kampstillinger.
Arktisk basisuddannelse er en værnfælles basisuddannelse i Kangerlussuaq i Grønland. Uddannelsen er for unge bosat i Grønland.
ABU startede 1. hold d. 5 maj 2024. Uddannelsen består af 6 måneders basisuddannelse, hvorefter eleverne kan ansøge om at fortsætte på et 6 måneder perspektiveringsmodul, som rummer forskellige uddannelser, tillægsmoduler til basisuddannelsen og praktik forløb.
Indholdet i basisuddannelsen minder på mange punkter om den uddannelse danske værnepligtige gennemfører. Dog er der et indsatsmodul, hvor der er uddannelse ved Grønlands redningsberedskab og politifaglig undervisning ved Grønlands politi. Endeligt er der et maritimt modul, der gennemføres ved Søværnet.