Nyheder
Publikationer
Sociale Medier
Presse
Klimaforandringer, cybertrusler, stormflod og krig i verden. Risiko- og trusselsbilledet er markant ændret, og danskerne kigger sig mere over skulderen, end de har gjort i årtier. Men hvem står klar, hvis krisen rammer?
Den kommitterede Hans Andersen, chefen for Hjemmeværnet Gunner Arpe Nielsen og de mange frivillige, der deltog ved Folkemødet 2025. Foto: Nadja Westergaard Yassin
Når mørke skyer trækker ind over Danmark – i form af cyberangreb, klimakatastrofer eller krig i vores nærområde, er det ikke én myndighed alene, der passer på os. Det er ét samlet beredskab.
Stærke kræfter fra blandt andet Hjemmeværnet Forsvaret, Politiet og Beredskabsstyrelsen, der arbejder side om side.
Det var budskabet, da nogle af Danmarks centrale sikkerhedsaktører mødtes til debat på Folkemødet på Bornholm for at sætte ord på det tværgående samarbejde, der får hele vores sikkerhedskæde til at hænge sammen.
”Vores kerneopgave er at passe på Danmark og danskerne. Det gør vi bedst, når vi taler sammen og løfter i flok,” sagde Kenneth Pedersen, chef for Forsvarsstaben i Forsvarskommandoen. Han pegede på behovet for styrket luftforsvar og et tæt samarbejde på tværs af myndigheder.
Hjemmeværnets chef, generalmajor Gunner Arpe Nielsen, deltog i debatten om det samlede beredskab i Danmark. Foto: Nadja Westergaard Yassin.
I Hjemmeværnet betyder det, at vi skal være klar til mere, end vi har været før. Det er en ny virkelighed. En virkelighed, hvor frivillige i Hjemmeværnet skal kunne løse opgaver effektivt, fleksibelt og lokalt.
Hjemmeværnets chef, generalmajor Gunner Arpe Nielsen, understregede især én ting: Det kræver fornyelse og teknologi.
”Vi skal kunne mere, end vi kunne i går,” sagde han og tilføjede:
”Jeg tror, at det er vigtigt, at vi i Hjemmeværnet begynder at understøtte vores infrastruktur med mere teknologi. For eksempel kan vi se, hvor stor betydning droner og andre sensorer har i Ukraine.”
Chefen for Hjemmeværnet har tidligere på året være med til øvelse i Estland, hvor det netop blev tydeligt i terrænet, at der var droner overalt. Derfor tror Gunner Arpe Nielsen på, at droner i højere grad bliver noget vores forsvar kan bruge i forhold til overvågning, men også i forhold til at vi kan bruge teknologien til at forsvare Danmark.
”Vores fokus i øjeblikket er, at vi både får tiltrukket flere soldater, men det er også vigtigt, at vi får uddannet de her soldater til at kunne betjene det her teknologi.”
Samarbejdet mellem Forsvaret, Politiet og Beredskabet er allerede stærkt. Det lokale beredskab træder i kraft, når sneen lukker vejene, når stormfloden rammer, eller når infrastrukturen svigter. Men fremtiden kalder på et endnu tættere samspil mellem alle dele af beredskabet, lød det enstemmigt fra panelet.
Hvis krisen rammer, er det ikke én aktør, der skal bære ansvaret alene – det er os alle. Os, der passer på Danmark.