Chef for Hjemmeværnseskadrille 281, André Christiansen, foran Fennec-helikopter

Chef for hjemmeværnseskadrille 281, André Christiansen, har mere end 42 års erfaring i Hjemmeværnet. Foto: Benedicte Ramfjord

Ved Nymindegab, et stenkast fra Vesterhavet, arbejder Flyvevåbnets eskadrille 724 intensivt på at uddanne nye piloter og navigatører på deres Fennec-helikoptere. Opgaven kræver, at helikopterne bliver bevogtet om natten, og her træder Flyverhjemmeværnet til for at sikre, at ingen uvedkommende får adgang eller mulighed for at pille ved flyverne.

 

Opgaven med bevogtning bliver løftet af Hjemmeværnseskadrille 281 Esbjerg Lufthavn.


To af de soldater, der bruger deres aften og nat på at gå vagt omkring helikopterne, er chef for hjemmeværnseskadrille 281, André Christiansen, og Anja Mols.


Bevogtningsopgaven er langt mere end en simpel sikkerhedsforanstaltning – den skaber også tryghed for besætningen. André, som har 42 års erfaring i Hjemmeværnet, har gjort det til vane at hilse på alle og kigge mandskabet i øjnene, når de stiger ud af helikopterne. De kender efterhånden hinanden, hvilket skaber tillid og besætningen kan hvile i, at deres udstyr er i pålidelige hænder.


Mere end sikkerhed

Bevogtning af helikoptere er en tilbagevendende opgave for Flyverhjemmeværnet. Når Helicopter Wing, der er hjemstedet for Forsvarets helikoptere, er på forskellige øvelser, skal helikopterne være sikrede til næste dags flyvning.

 

Det er derfor en vigtig opgave for de frivillige soldater, der vælger at bytte deres nattesøvn for helikopterbevogtning:


”Vi støtter Forsvaret. Det er jo næsten en del af vores opdragelse,” siger André Christiansen.

 

Chef for hjemmeværnseskadrille 281 foran Fennec helikopter

Chefen for hjemmeværnseskadrille 281, André Christiansen, er en af de to soldater, der går på vagt omkring helikopterne. Foto: Benedicte Ramfjord

For de frivillige i Flyverhjemmeværnet handler det ikke kun om ansvar og sikkerhed. Det stærke fællesskab er også en vigtig drivkraft, da enheden ellers ofte er spredt for alle vinde.

 

”Vores enhed er min familie nummer to. Det har det altid været,” siger Anja Mols.

 

Hendes eskadrillechef bakker hende op: ”Det er en livsstil at være soldat i Flyverhjemmeværnet.”


”Det handler ikke om at spille Karl Smart eller være stor i hatten. Blot sund fornuft,” slutter han af med et smil, når han bliver spurgt om, hvad der kræves af en hjemmeværnssoldat, inden han fortsætter nattens vagt.