Nyheder
Publikationer
Sociale Medier
Presse
Dansk forsvars tilstedeværelse og kampkraft i vores farvande skal styrkes. Derfor har regeringen og partierne bag forsvarsforliget lavet en delaftale om, at Marinehjemmeværnet får 21 nye fartøjer i de kommende år.
Forsvarsministeriet.
En ny flådeplan skal styrke Forsvarets opgaveløsning til søs. Det betyder, at der kommer en række nye anskaffelser af kapaciteter til overvågning af kritisk infrastruktur i Danmark.
Sådan lyder det i en aftale mellem regeringen og partierne bag forsvarsforliget, som blev præsenteret på et pressemøde i dag.
”De trusler, vi møder til søs, er i dag anderledes og langt mere alvorlige end for blot få år siden. Det er især et truende Rusland, vi skal reagere på, samtidig med at den teknologiske udvikling går lynende stærkt. Med aftalen om flådeplanen sætter vi gang i flere hastende anskaffelser, som er første skridt til, at det danske forsvar til søs kan imødegå en bredere vifte af trusler,” siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen
Med aftalen ønsker aftalepartierne at forbedre overvågning og suverænitetshævdelse i danske farvande her og nu. Ud over 21 nye fartøjer til Hjemmeværnet vil der også indgå fire havmiljø- og minelægningsfartøjer og undervandsdroner.
Marinehjemmeværnet arbejder tæt sammen med Søværnet om at styrke sikkerheden til søs ved at løse en lang række opgaver inden for blandt andet farvandsovervågning, havnebevogtning, redning, havmiljøopgaver og værtsnationsstøtte.
Derfor glæder det chefen for Hjemmeværnet, generalmajor Gunner Arpe Nielsen, at regeringen og forligskredsen nu vil styrke Marinehjemmeværnet med 21 nye fartøjer.
”Det rette materiel er essentielt for, at Marinehjemmeværnet i endnu højere grad kan styrke sikkerheden til søs i tæt samarbejde med Søværnet med det formål at passe på Danmark.
Nye fartøjer med en moderne sensorpakke og nyere teknologi vil betyde en væsentlig styrkelse af Marinehjemmeværnets kapacitet, siger chefen for Hjemmeværnet, generalmajor Gunner Arpe Nielsen.
Læs mere hos Forsvarsministeriet.
Marinehjemmeværnets fartøjer udgør en fast del af Forsvarets nationale opgave med at holde øje med den skibstrafik, som passere gennem danske farvande. Men størstedelen af Marinehjemmeværnets nuværende fartøjer er aldrende og nedslidte og derfor dyre at vedligeholde. Derfor har der været enighed om, at Marinehjemmeværnet skal have tidssvarende og moderne fartøjer.
Og den positive opbakning til Hjemmeværnets store indsats har en stor betydning, mener Hans Andersen, kommitteret for Hjemmeværnet.
”Jeg er meget glad for, at forsvarsforligskredsen vil investere i nye fartøjer til Marinehjemmeværnet. Vi kan nu se frem til at erstatte vores slidte og gamle fartøjer med moderne og tidssvarende fartøjer, så vi bedre kan løse vores opgaver som farvandsovervågning, havnebevogtning, søredning og havmiljøopgaver i tæt samarbejde med Søværnet.”, siger Hans Andersen.
Marinehjemmeværnet råder i dag over 30 fartøjer, hvoraf flere er mere end 30 år gamle og har tiltagende udfordringer relateret til nedslidning og teknisk forældelse.
Per Tommerup, frivillig formand for Marinehjemmeværnet, er overbevist om, at de nye fartøjer vil være med til at skabe bedre rammer og vilkår for de frivillige soldater i Marinehjemmeværnet.
”Bedre rammer for de frivillige i Hjemmeværnet handler ikke kun om uniformer og våben, men også om nye fartøjer, som gør hverdagen og opgaveløsningen bedre for både nuværende og kommende frivillige soldater”, siger Per Tommerup, som repræsenterer de frivillige soldater i Marinehjemmeværnet.